Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

PEDAGOGY ONE LINER MCQS

  1. Who is regarded as the father of modern education?
    Answer: John Amos Comenius

  2. Who wrote “Didactica Magna”?
    Answer: John Amos Comenius

  3. Who is known as the father of progressive education?
    Answer: John Dewey

  4. Who introduced the concept of “learning by doing”?
    Answer: John Dewey

  5. Who emphasized “child-centered education”?
    Answer: Jean-Jacques Rousseau

  6. Who wrote “Emile, or On Education”?
    Answer: Jean-Jacques Rousseau

  7. Who is called the father of kindergarten?
    Answer: Friedrich Froebel

  8. Who emphasized play-way method of learning?
    Answer: Friedrich Froebel

  9. Who is known for the Montessori Method of education?
    Answer: Maria Montessori

  10. Who emphasized “learning through senses”?
    Answer: Maria Montessori

  11. Who introduced the “Project Method”?
    Answer: William Heard Kilpatrick

  12. Who emphasized “education as life itself”?
    Answer: John Dewey

  13. Who developed the “Taxonomy of Educational Objectives”?
    Answer: Benjamin Bloom

  14. Bloom’s taxonomy consists of how many levels in the cognitive domain?
    Answer: Six

  15. Who revised Bloom’s taxonomy in 2001?
    Answer: Anderson and Krathwohl

  16. Who emphasized “zone of proximal development”?
    Answer: Lev Vygotsky

  17. Who developed the theory of “scaffolding”?
    Answer: Jerome Bruner

  18. Who emphasized discovery learning?
    Answer: Jerome Bruner

  19. Who gave the theory of multiple intelligences?
    Answer: Howard Gardner

  20. How many intelligences were originally proposed by Gardner?
    Answer: Seven

  21. Who emphasized experiential learning theory?
    Answer: David Kolb

  22. Kolb’s learning cycle has how many stages?
    Answer: Four

  23. Who developed the theory of operant conditioning?
    Answer: B.F. Skinner

  24. Who is known as the father of behaviorism?
    Answer: John B. Watson

  25. Who gave the classical conditioning theory?
    Answer: Ivan Pavlov

  26. Who introduced the law of effect?
    Answer: Edward Thorndike

  27. Who gave the theory of connectionism?
    Answer: Edward Thorndike

  28. Who introduced the concept of reinforcement?
    Answer: B.F. Skinner

  29. Who developed the social learning theory?
    Answer: Albert Bandura

  30. Who emphasized observational learning?
    Answer: Albert Bandura

  31. Who is known for the “Bobo doll experiment”?
    Answer: Albert Bandura

  32. Who emphasized the role of imitation in learning?
    Answer: Albert Bandura

  33. Who developed the Gestalt theory of learning?
    Answer: Wolfgang Köhler

  34. Who emphasized insight learning?
    Answer: Wolfgang Köhler

  35. Who is known for field theory in learning?
    Answer: Kurt Lewin

  36. Who gave the theory of motivation based on hierarchy of needs?
    Answer: Abraham Maslow

  37. Maslow’s hierarchy of needs has how many levels?
    Answer: Five (later extended to seven/eight)

  38. Who introduced the concept of self-actualization?
    Answer: Abraham Maslow

  39. Who gave the expectancy theory of motivation?
    Answer: Victor Vroom

  40. Who is associated with the two-factor theory of motivation?
    Answer: Frederick Herzberg

  41. Who developed the theory of emotional intelligence?
    Answer: Daniel Goleman

  42. Who is called the father of educational psychology?
    Answer: Edward Thorndike

  43. Who wrote “Principles of Psychology”?
    Answer: William James

  44. Who is known for child development theory of cognitive stages?
    Answer: Jean Piaget

  45. Piaget’s cognitive development has how many stages?
    Answer: Four

  46. Who introduced the sensory-motor stage?
    Answer: Jean Piaget

  47. Who developed the concept of conservation in children?
    Answer: Jean Piaget

  48. Who is associated with moral development theory?
    Answer: Lawrence Kohlberg

  49. Kohlberg’s theory of moral development has how many levels?
    Answer: Three

  50. Who emphasized “constructivism in education”?
    Answer: Jean Piaget

  51. Who emphasized cooperative learning strategies?
    Answer: David Johnson and Roger Johnson

  52. Who developed the inquiry method of teaching?
    Answer: Richard Suchman

  53. Who introduced the heuristic method?
    Answer: H.E. Armstrong

  54. Who is known for the play theory of education?
    Answer: Froebel

  55. Who introduced the Dalton Plan of education?
    Answer: Helen Parkhurst

  56. Who developed the Winnetka Plan?
    Answer: Carleton Washburne

  57. Who introduced the concept of “problem-solving method”?
    Answer: John Dewey

  58. Who developed programmed instruction?
    Answer: B.F. Skinner

  59. Who is associated with mastery learning approach?
    Answer: Benjamin Bloom

  60. Who emphasized competency-based education?
    Answer: Robert Mager

  61. Who introduced the spiral curriculum?
    Answer: Jerome Bruner

  62. Who emphasized discovery method of teaching science?
    Answer: Jerome Bruner

  63. Who introduced the “child-centered curriculum”?
    Answer: Rousseau

  64. Who is called the father of educational sociology?
    Answer: Emile Durkheim

  65. Who wrote “Education and Sociology”?
    Answer: Emile Durkheim

  66. Who emphasized social efficiency in education?
    Answer: John Dewey

  67. Who wrote “Democracy and Education”?
    Answer: John Dewey

  68. Who is regarded as the father of modern educational technology?
    Answer: B.F. Skinner

  69. Who introduced the concept of programmed learning?
    Answer: B.F. Skinner

  70. Who is associated with cognitive apprenticeship?
    Answer: Collins, Brown, and Newman

  71. Who emphasized situated learning?
    Answer: Jean Lave and Etienne Wenger

  72. Who introduced the concept of “communities of practice”?
    Answer: Etienne Wenger

  73. Who developed experiential learning cycle?
    Answer: David Kolb

  74. Who emphasized reflective teaching?
    Answer: Donald Schön

  75. Who wrote “The Reflective Practitioner”?
    Answer: Donald Schön

  76. Who emphasized action research in education?
    Answer: Kurt Lewin

  77. Who is associated with critical pedagogy?
    Answer: Paulo Freire

  78. Who wrote “Pedagogy of the Oppressed”?
    Answer: Paulo Freire

  79. Who emphasized dialogue method in teaching?
    Answer: Paulo Freire

  80. Who developed the concept of “banking model of education”?
    Answer: Paulo Freire

  81. Who emphasized liberation pedagogy?
    Answer: Paulo Freire

  82. Who wrote “The School and Society”?
    Answer: John Dewey

  83. Who developed the theory of education for democracy?
    Answer: John Dewey

  84. Who introduced the concept of “experiential education”?
    Answer: David Kolb

  85. Who emphasized moral education as socialization?
    Answer: Emile Durkheim

  86. Who is associated with social constructivism?
    Answer: Lev Vygotsky

  87. Who introduced the concept of “more knowledgeable other”?
    Answer: Lev Vygotsky

  88. Who emphasized peer tutoring?
    Answer: Lev Vygotsky

  89. Who developed the theory of mind concept?
    Answer: John Flavell

  90. Who is associated with metacognition theory?
    Answer: John Flavell

  91. Who emphasized higher-order thinking skills (HOTS)?
    Answer: Benjamin Bloom

  92. Who introduced critical thinking framework in education?
    Answer: Richard Paul

  93. Who emphasized creative thinking in learning?
    Answer: J.P. Guilford

  94. Who developed the Structure of Intellect model?
    Answer: J.P. Guilford

  95. Who emphasized divergent thinking?
    Answer: J.P. Guilford

  96. Who developed the Torrance Tests of Creative Thinking?
    Answer: E. Paul Torrance

  97. Who is associated with learning styles theory?
    Answer: David Kolb

  98. Who introduced the VARK model of learning?
    Answer: Neil Fleming

  99. VARK stands for?
    Answer: Visual, Auditory, Reading/Writing, Kinesthetic

  100. Who is known for experiential outdoor education?
    Answer: Kurt Hahn

  101. Who is regarded as the founder of the Kindergarten system?
    Answer: Friedrich Froebel

  102. Who developed the concept of “Learning by Doing”?
    Answer: John Dewey

  103. Who emphasized the “Law of Readiness” in learning?
    Answer: Edward Thorndike

  104. Who is known for the “Three Laws of Learning”?
    Answer: Edward Thorndike

  105. Who developed the “Insight Theory of Learning”?
    Answer: Wolfgang Köhler

  106. Who proposed the “Constructivist Learning Theory”?
    Answer: Jean Piaget

  107. Who introduced “Operant Conditioning”?
    Answer: B.F. Skinner

  108. Who developed “Classical Conditioning”?
    Answer: Ivan Pavlov

  109. Who is known as the father of modern psychology?
    Answer: Wilhelm Wundt

  110. Who emphasized “Social Learning Theory”?
    Answer: Albert Bandura

  111. Who is associated with “Cognitive Development Stages”?
    Answer: Jean Piaget

  112. The “Sensorimotor Stage” occurs at what age range?
    Answer: Birth to 2 years

  113. The “Preoperational Stage” occurs at what age range?
    Answer: 2 to 7 years

  114. The “Concrete Operational Stage” occurs at what age range?
    Answer: 7 to 11 years

  115. The “Formal Operational Stage” occurs at what age range?
    Answer: 11 years and above

  116. Who developed the concept of “Scaffolding” in learning?
    Answer: Jerome Bruner

  117. Who gave the concept of the “Zone of Proximal Development (ZPD)”?
    Answer: Lev Vygotsky

  118. Who emphasized “Discovery Learning”?
    Answer: Jerome Bruner

  119. Who is associated with “Multiple Intelligences Theory”?
    Answer: Howard Gardner

  120. How many intelligences are in Gardner’s original model?
    Answer: 7

  121. Who emphasized “Experiential Learning”?
    Answer: David Kolb

  122. Who developed the “Learning Styles Model”?
    Answer: David Kolb

  123. Who is the father of “Andragogy” (Adult Learning)?
    Answer: Malcolm Knowles

  124. Who wrote “Pedagogy of the Oppressed”?
    Answer: Paulo Freire

  125. Who introduced the “Banking Model of Education”?
    Answer: Paulo Freire

  126. Who emphasized “Dialogic Method” in teaching?
    Answer: Paulo Freire

  127. Who proposed “Bloom’s Taxonomy”?
    Answer: Benjamin Bloom

  128. How many levels are in Bloom’s original taxonomy?
    Answer: 6

  129. The highest level of Bloom’s original taxonomy is?
    Answer: Evaluation

  130. In the revised Bloom’s taxonomy, the highest level is?
    Answer: Creating

  131. Who revised Bloom’s Taxonomy in 2001?
    Answer: Anderson and Krathwohl

  132. The lowest level of Bloom’s Taxonomy is?
    Answer: Knowledge (or Remembering in revised)

  133. Who developed the “Mastery Learning” concept?
    Answer: Benjamin Bloom

  134. Who introduced the “Taxonomy of Educational Objectives”?
    Answer: Benjamin Bloom

  135. Which domain of Bloom’s Taxonomy deals with physical skills?
    Answer: Psychomotor domain

  136. Which domain of Bloom’s Taxonomy deals with feelings and values?
    Answer: Affective domain

  137. Which domain of Bloom’s Taxonomy deals with knowledge?
    Answer: Cognitive domain

  138. Who developed the SOLO taxonomy (Structure of Observed Learning Outcomes)?
    Answer: Biggs and Collis

  139. Who is associated with the theory of “Motivation and Hygiene”?
    Answer: Frederick Herzberg

  140. Who developed the “Hierarchy of Needs”?
    Answer: Abraham Maslow

  141. What is the highest need in Maslow’s hierarchy?
    Answer: Self-actualization

  142. What is the first basic need in Maslow’s hierarchy?
    Answer: Physiological needs

  143. Who developed the “Expectancy Theory of Motivation”?
    Answer: Victor Vroom

  144. Who is known for the “Self-Efficacy Theory”?
    Answer: Albert Bandura

  145. Who proposed the “Attribution Theory of Motivation”?
    Answer: Bernard Weiner

  146. Who developed the “Goal-Setting Theory”?
    Answer: Edwin Locke

  147. Who introduced the “Achievement Motivation Theory”?
    Answer: David McClelland

  148. Who is associated with “Behaviorist Learning Theory”?
    Answer: B.F. Skinner

  149. Who is considered the father of behaviorism?
    Answer: John B. Watson

  150. Who is known for the “Maturation Theory of Development”?
    Answer: Arnold Gesell

  151. Who proposed the “Eight Stages of Psychosocial Development”?
    Answer: Erik Erikson

  152. The first stage in Erikson’s psychosocial theory is?
    Answer: Trust vs. Mistrust

  153. The stage of “Identity vs. Role Confusion” occurs at what age?
    Answer: Adolescence (12–18 years)

  154. Who developed the “Moral Development Theory”?
    Answer: Lawrence Kohlberg

  155. How many levels are there in Kohlberg’s moral development?
    Answer: 3 levels

  156. Who criticized Kohlberg’s theory for being gender-biased?
    Answer: Carol Gilligan

  157. Who is known for the “Stages of Faith Development”?
    Answer: James Fowler

  158. Who proposed the “Triachic Theory of Intelligence”?
    Answer: Robert Sternberg

  159. What are the three parts of Sternberg’s theory?
    Answer: Analytical, Creative, Practical intelligence

  160. Who introduced the concept of “Emotional Intelligence”?
    Answer: Daniel Goleman

  161. Who developed the “Cognitive Load Theory”?
    Answer: John Sweller

  162. Who is associated with “Metacognition” concept?
    Answer: John Flavell

  163. Who developed the “Schema Theory”?
    Answer: Frederic Bartlett

  164. Who is known for the “Advance Organizer Model”?
    Answer: David Ausubel

  165. Who emphasized “Meaningful Learning” over rote learning?
    Answer: David Ausubel

  166. Who developed “Constructivist Epistemology”?
    Answer: Jean Piaget

  167. Who introduced the “Situated Learning Theory”?
    Answer: Jean Lave and Etienne Wenger

  168. Who is associated with the concept of “Communities of Practice”?
    Answer: Etienne Wenger

  169. Who developed the “Experiential Learning Cycle”?
    Answer: David Kolb

  170. What are the four stages in Kolb’s cycle?
    Answer: Concrete Experience, Reflective Observation, Abstract Conceptualization, Active Experimentation

  171. Who developed the “Transactional Analysis Theory”?
    Answer: Eric Berne

  172. Who is known for the “Critical Pedagogy” approach?
    Answer: Paulo Freire

  173. Who proposed the “Cultural-Historical Theory”?
    Answer: Lev Vygotsky

  174. Who introduced the concept of “Spiral Curriculum”?
    Answer: Jerome Bruner

  175. Who gave the concept of “Enactive, Iconic, Symbolic modes of learning”?
    Answer: Jerome Bruner

  176. Who developed the “Four Learning Styles model (VARK)”?
    Answer: Neil Fleming

  177. What does VARK stand for?
    Answer: Visual, Auditory, Reading/Writing, Kinesthetic

  178. Who is associated with the “Triarchic Reciprocal Causation” model?
    Answer: Albert Bandura

  179. Who introduced the “Drive Reduction Theory”?
    Answer: Clark Hull

  180. Who developed the “Humanist Approach to Learning”?
    Answer: Carl Rogers

  181. Who emphasized the concept of “Student-Centered Learning”?
    Answer: Carl Rogers

  182. Who is associated with “Self-Directed Learning”?
    Answer: Malcolm Knowles

  183. Who emphasized “Project Method of Teaching”?
    Answer: William Kilpatrick

  184. Who developed the “Activity Method of Teaching”?
    Answer: John Dewey

  185. Who is known as the “Father of Progressive Education”?
    Answer: John Dewey

  186. Who developed the “Discovery Method”?
    Answer: Jerome Bruner

  187. Who introduced “Problem-Based Learning”?
    Answer: Howard Barrows

  188. Who emphasized the concept of “Reflective Thinking”?
    Answer: John Dewey

  189. Who proposed the “Learning Pyramid”?
    Answer: Edgar Dale

  190. Who developed the “Cone of Experience”?
    Answer: Edgar Dale

  191. Who is associated with “Cognitive Apprenticeship”?
    Answer: Collins, Brown, and Newman

  192. Who developed the “Anchored Instruction Model”?
    Answer: John Bransford

  193. Who proposed the “Theory of Cognitive Development and Equilibration”?
    Answer: Jean Piaget

  194. Who developed the “Advance Organizer Model of Teaching”?
    Answer: David Ausubel

  195. Who emphasized “Assimilation and Accommodation” in learning?
    Answer: Jean Piaget

  196. Who developed the “Dual Coding Theory”?
    Answer: Allan Paivio

  197. Who proposed “Information Processing Theory”?
    Answer: Atkinson and Shiffrin

  198. Who developed the “Stages of Memory Model” (sensory, short-term, long-term)?
    Answer: Atkinson and Shiffrin

  199. Who proposed the “Levels of Processing Theory”?
    Answer: Craik and Lockhart

  200. Who developed the “Working Memory Model”?
    Answer: Baddeley and Hitch

  201. Who is known for the “Reflective Practice” model?
    Answer: Donald Schön

  202. Who developed the concept of “Learning Styles Inventory”?
    Answer: Kolb and Kolb

  203. Who emphasized “Differentiated Instruction”?
    Answer: Carol Ann Tomlinson

  204. Who proposed the concept of “Inclusive Education”?
    Answer: UNESCO Salamanca Statement (1994)

  205. Who developed the “Ecological Systems Theory”?
    Answer: Urie Bronfenbrenner

  206. How many systems are in Bronfenbrenner’s theory?
    Answer: Five (Microsystem, Mesosystem, Exosystem, Macrosystem, Chronosystem)

  207. Who is regarded as the father of educational psychology?
    Answer: Edward Thorndike

  208. Who developed the “Trial and Error Theory of Learning”?
    Answer: Edward Thorndike

  209. Who introduced the “Connectionism Theory”?
    Answer: Edward Thorndike

  210. Who emphasized “Discipline through Freedom”?
    Answer: Maria Montessori

  211. Who founded the Montessori Method of Education?
    Answer: Maria Montessori

  212. Who developed the “Project-Based Learning” model?
    Answer: William Kilpatrick

  213. Who emphasized “Learning as Growth”?
    Answer: John Dewey

  214. Who developed the “Dialogic Pedagogy” approach?
    Answer: Paulo Freire

  215. Who introduced the concept of “Pedagogical Content Knowledge (PCK)”?
    Answer: Lee Shulman

  216. Who emphasized the “Reflective Teacher Model”?
    Answer: Donald Schön

  217. Who developed the “Instructional Design Model” known as ADDIE?
    Answer: Florida State University (1975)

  218. What does ADDIE stand for?
    Answer: Analyze, Design, Develop, Implement, Evaluate

  219. Who is associated with “Backward Design”?
    Answer: Wiggins and McTighe

  220. Who wrote “Understanding by Design”?
    Answer: Grant Wiggins and Jay McTighe

  221. Who developed the “Gagne’s Nine Events of Instruction”?
    Answer: Robert Gagné

  222. Who proposed the “Conditions of Learning”?
    Answer: Robert Gagné

  223. Who is associated with the “Cognitive Theory of Multimedia Learning”?
    Answer: Richard Mayer

  224. Who developed the “ARCS Model of Motivation”?
    Answer: John Keller

  225. What does ARCS stand for?
    Answer: Attention, Relevance, Confidence, Satisfaction

  226. Who introduced the “Discovery-Oriented Instructional Theory”?
    Answer: Jerome Bruner

  227. Who developed the “Critical Thinking Model”?
    Answer: Richard Paul and Linda Elder

  228. Who is associated with “Metacognitive Strategies”?
    Answer: John Flavell

  229. Who developed the “Reflective Thinking Model”?
    Answer: John Dewey

  230. Who is associated with “Collaborative Learning”?
    Answer: Lev Vygotsky

Scroll to Top